تهران

چه عواملی در رنگ چشم جنین تاثیر دارد

تعیین رنگ چشم جنین
همان طور که در مقالات قبل ذکر شد رنگ پوست و چشم نوزاد برای اکثر والدین از اهمیت بالایی برخوردار است. تیجور قصد دارید در این مقاله به بررسی زمان تشکل رنگ چشم جنین، تغییر رنگ چشم جنین در بارداری و روش های رنگی شدن چشم جنین صحبت کند؛ با ما همراه باشید.

عوامل موثر بر روی رنگ چشم جنین

چشم بچه من چه رنگی می شود؟ روش تعیین رنگ چشم نوزاد چطوره؟ هزاران سوال به این صورت روزانه بین والدین و اطرافیانشان رد و بدل می شود و این ها نشان از اهمیت بالای رنگ چشم در زیبایی افراد دارد. البته در مواردی برای والدین خیلی این موضوع اهمیت ندارد اما در نقطه مقابل بعضی از پدر و مادرها در تکاپو هستند تا رنگ چشم جنین را تعیین کنند. چشم ها علاوه بر بینایی نقش بالایی در جذابیت ظاهری افراد ایفا می کنند به خصوص برای کشور ما که رنگ چشم قهوه ای و مشکی آمار بالایی دارد اکثر والدین مشتاقند صاحب فرزندان چشم رنگی شوند. در ادامه به موارد مختلفی از قبیل رنگ چشم غالب، زمان تشکیل رنگ چشم جنین، رنگی شدن چشم جنین  بیشتر صحبت می کنیم.

عوامل موثر در تعیین رنگ چشم
عوامل موثر در تعیین رنگ چشم جنین

عوامل موثر در تعیین رنگ چشم جنین

حتما بارها پیش آمده که گفته اید چقدر تشخیص کره ای ها از  چینی ها و ژاپنی ها سخت و مشکل است؛ چقدر به یکدیگر شباهت دارند. افراد یک خانواده نیز از شباهت های زیادی با هم دارند. به نظر شما مهم ترین دلیل این شباهت ها چه چیزی می تواند باشد؟ خب پاسخ چیزی غیر از ژنتیک، وراثت و DNA افراد نیست. یکی از عوامل موثر در تعیین رنگ چشم جنین و حتی به جرات می توان گفت تنها عامل تعیین رنگ چشم جنین وراثت می باشد. رنگ چشم افراد از ملانین یا رنگدانه تشکیل شده است و میزان تجمع ملانین باعث تغییر رنگ عنبیه می شود، هرچه تعداد ملانین کم باشد رنگ چشم آبی، سبز و خاکستری می شود و هرچه تعداد ملانین و تجمع رنگدانه بالا باشد چشم قهوه ای و مشکی تر می شود. اما باید دقت کنیم حتی میزان ملانین و رنگدانه نیز به عمل ژنتیک مرتبط است. در نتیجه تا این جای کار متوجه شدیم که درصد بالایی از این موارد به ژن تعیین کننده رنگ چشم ربط دارد. 

ژن تعیین رنگ چشم
ژن تعیین رنگ چشم

رنگ چشم غالب

در میان ژن های تعیین کننده رنگ چشم، ژن قهوه ای رنگ چشم غالب می باشد. معمولا ژن رنگ تیره بر رنگ روشن غالب است. برای مثال بین رنگ قهوه ای و آبی رنگ چشم غالب همان رنگ تیره یا قهوه ای می باشد. همچنین ژن رنگ سبز بر ژن رنگ آبی غالب می باشد. اگر در شخصی دو یا یک ژن رنگ قهوه ای و یک ژن رنگ آبی وجود داشته باشد ژن قهوه ای غالب است و رنگ چشم به صورت تیره تشکیل می گردد. اگر کودک از پدر و مادر ژن آبی را دریافت کند صاحب چشمانی به رنگ آبی می گردد، یا این که اگر ژن سبز و آبی از والدین به ارث ببرد در این بین رنگ سبز غالب است. OCAZ یک ژن اصلی در تعیین رنگ چشم جنین می باشد و با رمزگذاری پروتئین P موجب تولید ملانین می شود؛ OCAZ طبق تحقیقات 74 درصد تعیین کننده رنگ چشم است و اگر گرفتار یک جهش ژنتیکی کوچک گردد رنگ چشم آبی می شود و در صورت محدود شدن فعالیتش شخص دچار زالی با رنگ چشم قرمز می گردد. در نتیجه در موارد اندکی رنگی شدن چشم جنین نیز بر اثر جهش های ژنتیکی اتفاق می افتد و حتی منجر به اتفاقات نادر و عجیب نیز می گردد.

رنگ چشم غالب
رنگ چشم غالب

زمان تشکیل رنگ چشم جنین

چشم جنین هماهنگ با رشد مغز تشکیل می شود؛ در هفته ششم بارداری دو ساختار جام مانند به وجود می آید، همزمان با رشد جام ها عصب بینایی با کمک یک ساقه و رابط بین چشم و مغز به وجود می آید.در هفته هفتم عنبیه، مردمک، قرنیه و ... تشکیل می شوند و جنین در هفته دهم پلک دارد که هنوز باز و بسته نمی شوند تا هفته 27 ام بارداری که جنین قادر به پلک زدن است. عنبینه نقش اصلی تعیین رنگ چشم جنین را دارد. لازم به ذکر است که رنگ چشم جنین در بارداری به واسطه کم بودن ملانین ها، آبی یا خاکستری می باشد. جنین در زمانی که هنوز متولد نشده است فقط قادر به تشخیص نور و رنگ قرمز دیواره ی رحم است و این روند حتی زمانی که به دنیا می آید ادامه دارد و دید آن به اندازه شخص بالغ نمی باشد که با گذر زمان توانایی بصری کامل را به دست می آورد. به طور کلی تغییر رنگ چشم جنین در بارداری اتفاق نمی افتد و این که بگوییم زمان تشکیل رنگ چشم جنین زمان و وقت مشخصی است صحیح نیست؛ پس این نطریه که رنگ چشم جنین در چند هفتگی مشخص می گردد قابل قبول نیست زیرا پس از تولد تعداد ملانین های موجود در عنبیه تغییر می کنند و به طور معمول در 9 ماهگی رنگ واقعی چشم مشخص می شود. اما باید در نظر بگیریم طبق تحقیقات انجام شده کودکانی که متولد می گردند اگر دارای چشم تیره باشند احتمال بسیار کمی دارد که پس از چند ماه صاحب چشمان آبی گردند ولی اگر چشم نوزاد آبی یا خاکستری باشد احتمال زیاد در شش یا نه ماهگی به قهوه ای یا عسلی تبدیل شوند.

 

مطلب مفید بود؟
12
3
اشتراک گذاری:
مطالب پیشنهادی